1. Prima pagina
  2. »
  3. Secretele apicultorului
  4. »
  5. »
  6. Întrebări frecvente despre produsele apicole

Întrebări frecvente despre produsele apicole

Din ce sursă provin mierea și produsele tale apicole?

Toate produsele apicole oferite de mine sunt exclusiv produse proprii. Îți dau doar un exemplu, durează foarte mult până obțin lăptișor de matcă, dacă aș vinde un produs chinezesc, așa cum face 98% din piață, mi-ar fi mult mai ușor și ar merita mai mult și din punct de vedere financiar.
Dar nu se compară valoarea terapeutică a celor două! Cum aș putea să-ți ofer cu sufletul împăcat produsul cu valoarea terapeutică redusă, ție, care poate m-ai căutat din cauza unor probleme de sănătate și aștepți o soluție de la mine.

Produsele tale cu miere chiar funcționează?

Desigur, mierea nu este doar un îndulcitor simplu, ajută sau aduce schimbări evidente într-o serie de probleme, dar și imunizează, deci joacă un rol important și în profilaxie. Dar, pe lângă miere, există și lăptișorul de matcă, propolisul, polenul, produse apicole care sunt mult mai concentrate, mai complexe decât mierea.
În cerc restrâns am primit multe reacții pozitive (noi înșine, prieteni, clienți vechi), de aceea am curajul și vreau să-mi asum această misiune, să ajut și într-un cerc mai extins.

Ce este „mierea pură”?

Familiile de albine, ținute în mod natural și tradițional, adună mierea pură într-un loc special. Aici pășunile alpine au rămas neatinse, biodiversitatea este unică în Europa, înfloresc peste 30 de soiuri de plante medicinale din care albinele adună nectarul și polenul. Fazele de colectare a produselor apicole sunt, de asemenea, alcătuite din pași tradiționali, artizanali.

Mierea pură nu este topită, filtrată, falsificată cu zahăr şi nu conţine antibiotic. Nicio substanță sintetică nu trebuie să ajungă în stupi și în produsele apicole. Astfel, componentele mierii nu se deteriorează, ea este, deci, desăvârşită.

Nu accept compromisuri, deoarece știu că doar un produs de cea mai bună calitate te poate ajuta eficient în combaterea diferitelor afecțiuni, în trăirea cât mai completă a bucuriilor vieții.

Cum este textura mierii adevărate?

Este greșită concepția că mierea adevărată este aurie, de pe lingură se scurge greu, are o consistență groasă. Mierea adevărată este așa doar o scurtă perioadă de timp, după care se cristalizează (devine zaharisită). Asta se poate întâmpla într-o săptămână, de ex. mierea de rapiță, dar la cele mai multe tipuri de miere acest proces apare în general în 1-3 luni.

La noi face excepție mierea de salcâm, care rămâne lichidă chiar și 1-2 ani.

Mierea îngrașă?

Mierea conține calorii, dar nici pe departe câte conține zahărul, iar organismul nu o utilizează ca pe acesta; este foarte important faptul că mierea este complet naturală. Fructoza mierii nu se transformă în lipide, deoarece în ficat se depozitează ca și glicogen (combustibilul creierului), iar glucoza mierii nu se transformă în lipide, deoarece se arde în scurt timp în mușchi, astfel nici nu îngrașă.
Energizează, deci stimulează un mod de viață activă. Să privim altfel problema: cunoști vreun apicultor gras, fiindcă eu nu.

Cum se falsifică mierea, de unde știu că e de bună calitate?

Despre această temă am scris deja detaliat pe blog, dar de obicei se falsifică cu izoglucoză, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, coloranți, agenți de îngroșare și aș mai putea continua.

Cu ajutorul metodelor de acasă sau al celor de pe internet ai șanse foarte slabe să stabilești calitatea mierii; pentru aceasta este nevoie de o examinare de laborator, dar, de regulă, este suspect dacă mierea este prea lichidă, are gust neplăcut, dacă este doar dulce sau dacă pe etichetă scrie că ”este un amestec al tipurilor de miere intracomunitare și extracomunitare”.

De la ce vârstă se poate introduce mierea în alimentația copilului?

Cauza acestei probleme este bacteria Clostridium botulinum, care poate fi prezentă peste tot, în alimentele crude, neprelucrate, în conserve, în apă, în sol, chiar și în praf. Bacteria Clostridium botulinum poate fi distrusă prin fierbere lungă. Produsele mele apicole sunt alimente crude, neprelucrate, din acest motiv recomand ca mierea să fie folosită în alimentația copiilor de peste 1 an.

Sistemul gastrointestinal al copiilor sub vârsta de un an nu este destul de dezvoltat ca să distrugă bacteria, din acest motiv nu recomand consumul de miere copiilor sub vârsta de un an. După această vârstă și stomacul copiilor cu dezvoltare mai lentă poate să anihileze fără probleme această bacterie.

Când se strică mierea?

Mierea maturată nu se strică, se cristalizează și astfel poate fi păstrată ani de zile. Albinele nu pot matura în mod corespunzător mierea centrifugată prea devreme, astfel, dacă este scoasă înainte de maturare, aceasta începe repede să fermenteze.

Totuşi, trebuie știut că, după un an de păstrare, componentele valoroase încep să scadă treptat, acest proces intervenind mult mai repede în urma păstrării, prelucrării necorespunzătoare.

Cum să depozitez mierea?

În interesul păstrării timp cât mai îndelungat a componentelor mierii, recomand ca aceasta să fie păstrată în loc ferit de lumină, uscat (umiditate scăzută), evitând temperaturile ridicate, dar acestea sunt directive pe termen lung.

Dacă tu consumi într-o lună de zile cantitatea dată, atunci o poți păstra în cămară, dar chiar și pe masă, deoarece acest timp este prea scurt ca valoarea intrinsecă a mierii să se deterioreze. 

Când se poate pune mierea în cuptorul cu microunde?

Eu sunt total împotriva cuptoarelor cu microunde, al meu deja de 11 ani servește ca raft în garaj. Acesta este cel mai rău lucru pe care-l poți face mierii; sunt foarte multe informații în acest sens, referitoare la efectul microundelor asupra alimentelor noastre, substanțelor organice, asupra vieții. Dacă totuși decizi să topești mierea, atunci fă-o pe baie de abur, la o temperatură nu mai ridicată de 40ºC.

Putem pune miere în cafea și ceai?

Da, desigur, poți pune miere în orice dorești, deci și în băuturi, doar să ai grijă ca acestea să nu fie prea fierbinţi (dacă poți ţine ceașca în mână, atunci e bine). Deja la 45ºC scade activitatea enzimelor, scade eficacitatea componentelor responsabile pentru efectul antibacterian, se descompune o parte a vitaminelor (vitamina C de asemenea este foarte termosensibilă). Din acest motiv nici lămâia nu se pune în băutura fierbinte.