Remedii din stup contra alergiei

Maestrul Mierar


Dani, băiețelul din vecini, este alergic aproape la orice. Când era foarte mic și ne duceam la ei în vizită, trebuia să ne spălăm și pe ochi înainte să ne uităm la mititel:-) Nici nu trebuie să spun că până la vârsta de 5-6 ani sistemul său imunitar a ajuns să fie de-a dreptul groaznic.

 

Conform tatălui, care are o constituție atletică, de vină ar fi o „genă rea” și, desigur, a moștenit-o de la mamă.

Cred că deja bănuiești că alergia este în legătură strânsă cu sistemul imunitar, ba chiar există o cauzalitate între acestea.

Imaginează-ți alergia ca pe un copil care face circ, indiferent ce-i spui el dă din mâini și din picioare în mijlocul magazinului și abia reușește să respire. Organismul suprasolicitat face același lucru, reacționează exagerat la aproape orice, chiar și la substanțele care au un efect deosebit de bun asupra sa. Organismul în acel moment o percepe ca pe o substanță nocivă.

Aproape față de toate alimentele se poate dezvolta alergie. Desigur nici mierea de albine nu este o excepție. Pot apărea două tipuri de alergii:

  • alergia la fructoză (foarte rar)
  • alergia la polenul crud de albine (rar)

Alergia la fructoză poate fi recunoscută după faptul că ești alergic și la majoritatea fructelor.
Doar o mică parte din cei alergici la polenul de albine sunt alergici și la miere. În general în cazul acestor oameni și înțepătura de albină provoacă o reacție alergică mai puternică.

Cei cu rinită alergică, atenție!

Albinele clasifică polenul în mod riguros. Nu adună polenul fin, uscat, mărunt, care zboară în aer, ci polenul crud, grunțuros de pe flori. Ca să formulez mai clar, polenul care se inhalează și provoacă alergie nu este același cu polenul adunat de albine.

Persoana alergică poate consuma miere?

În plus mierea de mană de pădure provine din excreţiile dulci ale afidelor de pe frunzele foioaselor și ale brazilor. De aceea în cazuri rare conține polen.
Mierea mai închisă la culoare este mai bogată în flavonoide, care împiedică emanarea așa-numitei „histamine” sau a altor substanțe asemănătoare.

Nici nu trebuie să-ți însușești cuvântul „histamină”, ajunge să știi că, pe lângă altele, poate provoca simptome cum ar fi mâncărimea, secreția nazală, lăcrimarea, dificultățile de respirație etc.

În scrierile mele te vei întâlni mai des cu cuvântul “flavonoizi”, deci merită să-l reții. Sunt acele componente ale mierii de albine, al propolisului, polenului crud care au un efect într-adevăr bun asupra organismului, au efect antioxidant, de prevenire a cancerului, efect protector asupra sistemului cardiovascular.

O concepție greșită pe care o voi contrazice pe jumătate!

„Dacă persoana alergică consumă miere, atunci alergia va dispărea”

Aceasta nu-i chiar așa! Știm că de foarte multe ori alergia este rezultatul unui sistem imunitar slăbit. Iar mierea întărește sistemul imunitar, dar nu este un leac miraculos care în toate cazurile inhibă excesele sistemului de apărare al organismului nostru. La alergiile sezoniere cel mai bine este de a consuma miere din nectarul plantei care cauzeaza alergia.

Polenul cules de albine, care, cum spuneam, diferă de cel transportat de curenții de aer, consumat începănd cu un grăuncior pe zi şi crescând treptat cantitatea, are capacitatea de a reduce alergiile, sau chiar să le elimine complet. Recomand ca această desensibilizare să se facă cu ajutorul unui apiterapeut.


Îți doresc o zi plină de sănătate!
Szabi, Maestrul Mierar

 

PS. Cand am aflat informația, conform căreia organismul nostru este expus zilnic la peste 100 de chimicale sintetice diferite, m-a luat prin surprindere.
Peste două zile vorbim despre modalitatea în care te expui la acest cocktail de substanțe chimice, precum și despre posibilitatea evitării efectelor năucitoare, pe care acestea  le exersează continuu.

Dacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l si prietenilor tăi pe facebook