1. Prima pagina
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Prevenţie
  6. »
  7. Tu cunoști secretul longevităţii?

Blog

Tu cunoști secretul longevităţii?


Titlul este incorect, cred că și tu ai fost surprins, dacă într-adevăr ar exista un asemenea secret, sigur l-ai fi aflat, și astfel cu toții am trăi o viață lungă, fericită și sănătoasă. Și totuși nu este așa.


De fapt, adevărul... Constă în următoarea afirmație:

dintre toate țările membre ale Uniunii Europene, cea mai mică speranță de viață este în România!

Dar am și o veste bună, acest fapt poate fi schimbat, iar la schimbare poți contribui și Tu!

Această temă mă preocupă de câțiva ani și am observat anumite posibilități care pot fi schimbate, iar unele am și reusit deja:-)
 

Tu ești pregatit?

Cu toții dispunem de o structură genetică, existentă încă din naștere, care cuprinde și gene cu erori; însă acestea ne influențează viața și apariția bolilor acute doar în procentaj de 15-20%.

Restul de 80-85% depinde de noi, mai precis de acțiunile (sau inacțiunile) noastre din cadrul fiecărei zile, săptămâni, luni sau din cadrul fiecărui an.

Și atunci ce trebuie să fac? - întrebarea este justificată!

Trebuie să înțelegi un lucru important: nu există soluții rapide, pastile magice, rădăcini cu însușiri miraculoase descoperite recent sau orice altceva similar.

Îți recomand să acorzi atenție alimentației, obișnuițelor și obiceiurilor, la acele grupuri și colective în cadrul cărora persoanele în vârstă sunt longevive, și mai important, trăind peste 100 de ani, activi și sănătoși.

 

Există astfel de locuri pe glob, sigur destul de izolate de aglomerația urbană, unde domină 5 elemente importante, care contribuie semnificativ la longevitate.

Aici doresc să subliniez faptul că respectarea tutoror elementelor enumerate în următoarele rănduri nu este obligatorie, și nu cumva să crezi că nerespectarea lor cauzează lipsa oricărui rezultat.

Îți recomand să analizezi cum ai putea implementa cat mai multe elemente dintre cele jos enumerate în viața ta. Începe cu care crezi că le poți implementa cel mai ușor.

Astfel, vei avea tot mai multă energie, vei avea încredere în sine și convingerea că schimbările sunt posibile; astfel te vei simți fantastic și vei parcurge mai ușor pasul următor.

1. Baza constă în familia alcătuită din mai multe generații și în prietenii potriviți.

Acest criteriu constituie unul dintre stâlpii de bază al unei vieți lungi, sănătoase și fericite. În cazul grupurilor menționate mai sus, oamenii mai în vârstă nu sunt excluși după împlinirea vârstei de 60 de ani, ei rămân în continuare membri activi și utili până în etapa finală a vieții lor, constituind baza unei familii mari.

Nu mă surprinde deloc faptul că cei mai fericiți oameni trăiesc în țări sărace, precum Panama, Paraguay, Trinidad și Tobago. Aceasta este o paradigmă, pe care noi românii cu greu reușim să o depășim; popoarele menționate trăiesc în America Latină, abia dacă au posesiuni și cu toate acestea au cea mai pozitivă perspectivă asupra vieții.

2. Mișcarea naturală zilnică

Este suficient să observi ce se întâmplă în natură: tot ce se oprește din mișcare se oxidează, se ruginește , se blochează sau moare - nici corpul nostru nu constituie excepție. Astfel, dacă ai posibilitatea, te poți apuca de grădinărit; vei face mișcare multă și te vei bucura de culturi sănătoase.

Sau, pe cât posibil, renunță la aparatele electrice, de exemplu, când prepari mâncarea sau când tunzi iarba. La fel de bine te poți plimba în natură în mod regulat sau poți face chiar apicultură:-) îți asigură multă mișcare în aer liber.

3. Alimentația corectă

Nu sunt vegetarian dar consider că o dieta corectă pentru noi este cea preponderent bazată pe plante, legume, fructe, leguminoase și păstăioase, precum și de diferitele semințe, proteinele de origine animală fiind necesare mai rar.

Un alt factor important este combinarea corespunzătoare a alimentelor, de exemplu îți recomand să consumi hidrocarburile și proteinele nu deodată, ci la mese separate.

Consumă polen crud și propolis în mod regulat, vin roșu în cantități moderate, deoarece dispun de cantități mari de polifenol.

Polifenolii sunt cei mai eficienți antioxidanți.
Încetinesc procesul de îmbătrânire (acumularea radicalilor de oxigen liberi, deteriorarea moleculelor), reglează tensiunea, glicemia, previn acumularea în greutate și contribuie și la reducerea riscului de apariție a cancerului și a bolilor cardiace).

La acest capitol subliniez și importanța consumului de alimente din farfurii mai mici. Sigur ai observat că în restaurante meniurile sunt servite întotdeauna în farfurii mari.

Farfuriile mari implică un consum mare de alimente, pe de altă parte mâncărurile servite pe farfurii de mici dimensiuni implică un consum scăzut - sau ca să-l citez pe Ovidiu Bojor: „Unii mănâncă cu polonicul, alții cu lingura, eu mănânc cu lingurița”

4. Apartenența, comunitatea, spiritualitatea

Mă gândesc la activități cum sunt practicarea unei religii, la meditație, la yoga și alte activități similare, care sunt mai eficiente, dacă sunt desfășurate în grup.
Important este să faci parte dintr-un grup cu gândire similară, în cadrul căruia ajuți și ești ajutat, ori de câte ori este necesar.

Menționez aici și faptul că persoanele care arată recunoștință sunt mai fericite, sau cele care donează, persoanele politicoase și care ajută, astfel nu numai că fac pași mari spre fericire, dar sunt acceptate mai ușor de ceilalți.

5. Eliminarea sentimentelor negative.

Sentimentele negative au efect destructiv și conform medicinei tradiționale chineze cele mai destructive sentimente sunt frica și ura, care deja pe termen mediu pot cauza boli serioase.
Un pic de microbiologie, ca să mă fac înțeles: orice gând provoacă un flux de electricitate in milioanele de celule nervoase, situate in creierul nostru.

Aceste reacții duc la o serie de schimbări in chimia organismului, și dacă reacțiile chimice sun cauzate de emoțiile negative, ne duc la dezechilibre, care dacă devin o rutină în viață noastră, evident se manifestă sub forma diferitelor boli la nivel fizic.

Și acum cel de-al șaselea factor, primește-l ca un Bonus de la mine:-) care desigur este la fel de important ca celelalte puncte, doar că l-am lăsat ultima pe listă.

6. Uită de anii de pensie fără scop

Citesc des lucrările unui scriitor, care se apropie de vârsta de 80 de ani, este foarte activ și are planuri concrete pentru următorii 25 de ani. Și-a stabilit chiar și numărul de ani de trăit, dar nu am curajul să menționez această cifră :-) Îți dai seama ce energie de viață are o astfel de persoană?
Poate că acum crezi că lui i-a fost ușor, că sigur așa s-a născut, dar nu este adevărat. El acționează pas cu pas, și în mod intenționat în vederea atingerii scopurilor sale.

Găsirea unor obiective în viață este mult mai important, decât crezi. Te ajut un pic, în cazul în care te apuci și îngrijești cățiva stupi, asigurănd familiei tale cantitatea necesară de miere, de propolis sau de polen - și acest fapt poate fi un scop bun, cu numeroase efecte pozitive :-)

 

Luând în considerare cele menționate, nu mă miră deloc faptul că printre apicultori numărul îmbolnăvirilor de cancer este mai redus, și au de obicei, o viață mai lungă.

Într-un articol viitor voi elucida efectele mierii, ale propolisului, ale polenului și ale altor substanțe din stup asupra longevității.
 

Îți doresc o zi cu multă sănătate!
Szabi, Maestrul MierarDacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l si prietenilor tăi pe facebook

Secrete de sănătate
pe care nici apicultorii nu le dezvăluie!

Vei primi GRATUIT cunoștințe utile care te vor ajuta la prevenirea și combaterea numeroaselor probleme de sănătate.