1. Prima pagina
 2. »
 3. Blog
 4. »
 5. Miere
 6. »
 7. Ce putem face împotriva crampelor musculare?

Blog

Ce putem face împotriva crampelor musculare?


Crampele musculare dese pot duce la sfârşitul carierei unui sportiv de performanţă.


Despre prietenul meu Csaba trebuie să știi că este un sportiv de contact, este masiv, putem spune chiar o matahală, având o înălțime de 195 de cm și o greutate de 105 de kg. Csaba s-a plâns adesea că în timpul antrenamentelor are crampe musculare la nivelul picioarelor. La un sportiv de contact, această problemă prezintă un risc foarte mare.

După un timp m-am săturat de văicăreala lui și m-am gândit să rezolv și acest caz. Pentru început am făcut cercetări pentru a descoperi cauzele care provoacă crampele musculare.

În timpul unui antrenament solicitant un sportiv poate să piardă aproximativ 1-2 litri de apă. Dacă pierdem o cantitate atât de mare de apă atunci trebuie să luăm în considerare faptul că scade în mod semnificativ aprovizionarea cu oxigen și nutrienți a mușchilor noștri.

Trebuie să știm că, prin transpirație, se elimină din organism o cantitate mare de minerale vitale, cum ar fi calciul, magneziul, potasiul, sodiul. Acesta este motivul pentru care transpirația, de cele mai multe ori, are gust sărat.

Acelaşi fenomen se întâmplă şi vara când, datorită temperaturilor foarte ridicate, transpirăm abundent. Este recomandat ca cei în vârstă și copiii să stea cât mai puțin posibil într-un mediu foarte cald, deoarece acesta, pe lângă transpirație abundentă și crampe musculare, mai poate provoca și tulburări ale circulației, precum și simptome cardiovasculare.

Știind că mierea naturală conține acele substanțe care în astfel de momente trebuie substituite, am elaborat pentru prietenul meu un plan pentru substituirea lichidelor, pe care de atunci îl respectă și tot de atunci nu a mai avut de-a face cu neplăcerile provocate de crampele musculare.

Acestea sunt etapele substituirii apei:

 • Dimineața, imediat după trezire trebuie să consume 0,6 litri de apă
 • După micul dejun trebuie să consume 0,3 litri de apă
 • Înainte de masa de prânz trebuie să consume 0,3 litri de apă
 • În jurul orei 14 trebuie să consume 0,5 litri de apă
 • În jurul orei 16 trebuie să consume 0,5 litri de apă
 • După masa târziu, înainte de antrenament, trebuie să consume 0,3 litri de apă
 • După antrenament trebuie să consume 0,5 litri de apă
 • Înainte de culcare trebuie să consume 0,3 litri de apă.

Am completat acest program cu 1 lingură de miere dimineața, 1 lingură de miere înainte de antrenament și 1 lingură de miere înainte de culcare. Dacă la prima vedere ți se pare mult consumul de 3 - 4 litri de lichide pe zi, atunci trebuie să știi că în acest sens organismul nostru funcționează ca un vas de toaletă.

Niciodată nu se poate supra-umple cu apă, surplusul întotdeauna se scurge. Dar dacă este prea puțină apă, atunci miroase urât...

Câteodată mă uit la mine cum m-am uitat pe vremuri la tanti Kati. Orice probleme aveam, ea mi-a recomandat uleiul de ricin. Pentru durere de dinți, ca și laxativ, împotriva febrei musculare, chiar și atunci când, copil fiind, am avut păduchi și mă mânca îngrozitor capul.

Dar lăsând gluma deoparte, pe prietenul meu Csaba chiar l-a ajutat consumul mărit de apă și de miere pură. De atunci nu a mai avut crampe musculare.
 

Îți doresc o zi cu multă sănătate!
Szabi, Maestrul MierarDacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l si prietenilor tăi pe facebook

Secrete de sănătate
pe care nici apicultorii nu le dezvăluie!

Vei primi GRATUIT cunoștințe utile care te vor ajuta la prevenirea și combaterea numeroaselor probleme de sănătate.